Hoe herken je een goede loopband

Loopband kopen

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat de loopband de beste calorieverbrander van alle cardiomachines is? Met zijn verbrandingsvermogen van 17 kilocalorieën per minuut zet de loopband alle andere cardio fitnessapparaten op een achterstand:


Wil je afvallen, dan is de loopband een zeer goede keuze! Lees hier hoe je effectief kunt afvallen door te trainen op een loopband.

Wat is een goede loopband


Naast de cross- en hometrainers behoren de loopbanden tot de drie populairste home fitnessapparaten. Hardlopen is één van de beste oefeningen voor het vergroten van het uithoudingsvermogen, verbranden van calorieen en voor cardio-vasculaire training.

Het grote voordeel van een loopband is dat je niet meer afhankelijk bent van het weer. Excuses zoals het regent, het is te mistig, het is te koud gaan dan niet meer op. Daarnaast is het lopen op een loopband aanzienlijk beter voor de gewrichten en is de kans op loopblessures (zoals shin-splints) veel minder groot. Dit komt doordat het loopoppervlakte van een loopband gedempt is. De schokken die de gewrichten te verduren krijgen worden gedempt. Hierdoor is de kans op blessures kleiner dan wanneer je buiten op het asfalt gaat hardlopen.

Zie http://www.shockwave.nl/shockwave/pijntjes/shin-splints/ voor meer informatie over shin splints. Een erg vervelende blessure welke chronische vormen aan kan nemen.

Hoe herken ik een goede loopband


De volgende eigenschappen zijn belangrijk bij de keuze van een loopband:

  • Loopoppervlakte: een groot loopoppervlakte is veiliger en verminderd de kans op blessures door misstappen. Ideaal is een oppervlakte met een breedte van 40 cm. of meer.
  • Min-max snelheid: advies is om een loopband te selecteren welke een snelheidinstelling met een maximale snelheid van minimaal 13 km/uur heeft.
  • Demping: het loopoppervlakte dient voorzien te zijn van een dempingslaag, dit ter voorkoming van blessures
  • Hellingshoeken: indien je de training intensiever wilt maken, kan je het beste gaan voor een loopband met instelbare hellingshoek. Het prettigst in gebruik is een loopband met electronisch instelbare hellingshoek. Dan kan je de hellingshoek onder het trainen met een druk op de knop aanpassen. Ideaal is een loopband met een hellingshoek van tennminste 12%.
  • Motor: een goede loopband is voorzien van een aandrijving door middel van een motor. Het vermogen van de motor is van groot belang. Indien de motor minder krachtig is, kan het gewicht van de gebruiker de motor tegenhouden bij lage snelheden. Een goede motor kan niet tegengehouden worden bij lage snelheden. Een motorloze loopband met een magneetremsysteem zullen wij altijd afraden. Advies is een motor met een vermogen van minimaal 1,5 pk continu (dus niet piekvermogen). Voor een sportieve training raden wij echter een vermogen van minimaal 2 - 2,5 pk continu vermogen aan.
  • Trainingscomputer: een computer moet minimaal de volgende informatie weergeven: snelheid, tijd en afstand. Uitgebreidere computers met een diversiteit aan programma's zorgen voor een betere motivatie en gevarieerde training wat sneller tot resultaten zal leiden.
  • Noodstop: uit veiligheids overwegingen beschikt een goede loopband over een noodstopsysteem. Deze zorgt ervoor dat het apparaat word uitgeschakeld in het geval dat u mocht vallen.
  • Gewicht van de loopband: des te hoger het gewicht, des te degelijker de constructie. Constructie van een echt goede loopband weegt minimaal 70 - 80 kg.
  • Maximaal gebruikersgewicht: een goede sterke loopband kan een gebruikersgewicht van 150 kilogram aan. Wij raden minimaal 130 kg aan.

Het kiezen van de loopband


De keuze van een loopband is echter altijd van persoonlijke aard, hoe intensief ga je de loopband gebruiken, wat zijn je doelstellingen, wat is je budget etc. Bovenstaande punten zijn daarom aandachtspunten welke je bij de keuze kan meenemen.

Je moet de genoemde aandachtspunten dus zeker niet als regel zien, maar als hulpmiddel bij het kiezen van de juiste loopband. Iemand die af en toe wilt hardlopen voor de conditie bijvoorbeeld, zal bijvoorbeeld ca. 10 km/uur lopen. Dan is een maximale snelheid van bijvoorbeeld 12 km/u meer dan voldoende. De geoefende hardloper daarentegen zal ook interval-trainingen willen doen op hogere snelheid. Deze zal dan eerder voor een loopband met een maximale snelheid van bijvoorbeeld 20 km/u kiezen en een loopoppervlakte van minimaal 150 cm lang en 50 cm breed.