Conditie verbeteren door cardio fitness

Hoe verbeter je conditie

Wat is conditie


Conditie is op zijn simpelst gezegd uithoudingsvermogen: het vermogen van jouw lichaam om een bepaalde activiteit gedurende een langere periode vol te kunnen houden. Conditie wordt in feite bepaald door de mate van efficiency waarmee je spieren gebruik kunnen maken van de verschillende energieleveranciers van het lichaam, en dan met name de efficiency van de zuurstofopname van de spieren. Een goede doorbloeding is daarbij van groot belang, dus een gezond cardiovasculair systeem is erg belangrijk.

Waarom conditie belangrijk is


Conditie is simpelweg belangrijk zodat je in staat bent langer een activiteit uit te voeren, zonder dat je tong op je schoenen komt te hangen en praten onmogelijk wordt door het hijgen. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar conditie is buiten de sport, ook in het dagelijks leven van belang. Sta je al te hijgen nadat je net 2 trappen bent opgelopen? Dan wordt het tijd om aan je conditie te gaan werken. Ook voor andere leuke en ontspannende activiteiten, heeft een goede conditie enorme voordelen: je kan een lekker stuk fietsen zonder dat je buiten adem raakt, of een lange wandeltocht door het bos wordt een makkie!

Hoe kan ik mijn conditie verbeteren


Het mooiste van conditie en het cardiovasculaire systeem, is dat je dit kunt verbeteren door training, waardoor je meer uithouding zult krijgen en een verbeterde zuurstoftoevoer en opname van zuurstof door de spieren. Stijgt je hartslag aanvankelijk al bij de minste of geringste inspanning, na enkele weken conditietraining, zal je merken dat je hartslag bij dezelfde inspanning aanzienlijk lager zal zijn, doordat het lichaam gewend is geraakt aan deze inspanningen en nu veel efficiënter om zal gaan met de zuurstof toevoer en opname. Het gevolg: geen tong meer op je schoenen!

Er zijn vele theorieën en meningen over het trainen van conditie, maar de pure basis is in feite dat iedere activiteit die je hartslag verhoogt en langer dan 10 minuten hoog houdt, een goede training voor conditie is. Je zal merken dat je langzaamaan de activiteit steeds langer zal moeten volhouden om dezelfde hartslag te bereiken. Maar dat is goed! Je conditie is zojuist verbeterd!

Fitnessapparaten om conditie te verbeteren


Zoals aangegeven is iedere activiteit die zorgt voor een hogere hartslag gedurende minimaal 10 minuten een goede activiteit voor het verbeteren van conditie. Je kan dus zeggen dat ieder cardio-fitness apparaat dus geschikt is voor het verbeteren van de conditie. Het verschil zit hem per apparaat met name in welke spiergroepen meer of minder worden geactiveerd (kracht):


Trainen op hartslag voor een betere conditie


Om te beginnen moet je weten wat je maximale hartslag is. Om dit echt nauwkeurig te weten, zal je dit moet laten testen door een specialist, omdat de maximale hartslag voor iedereen anders kan zijn. Wil je toch een indicatie weten van je maximale hartslag (let op: dit is echt een indicatie maar is niet nauwkeurig) dan kan je de rekensom “maximale hartslag = 220 – leeftijd” gebruiken. Dus een persoon van 40 jaar komt dan op een hartslag van 220 – 40 = 180.
Op welke hartslag moet je dan trainen om de conditie te verbeteren? Afhankelijk van u startniveau (slechte conditie, matige conditie en goede conditie) kan je de volgende zone’s hanteren:

  • Lichte training, slechte conditie: 60 – 70% van de maximale hartslag
  • Matige training, matige conditie: 70 – 80% van de maximale hartslag
  • Intensieve training, goede conditie: 80 – 90% van de maximale hartslag