Informatie over hometrainers

Hometrainers - informatie

Soorten hometrainers


De hometrainer is in feite een fiets voor binnen waarbij de weerstand in te stellen is naar gelang de gewenste trainingsintensiteit. Er zijn in feite drie soorten hometrainers:

  • De normale hometrainers waarop met rechtop zit (zoals bij een normale fiets)
  • Recumbent hometrainer: dit is de ligfiets uitvoering van een hometrainer
  • Spinning fiets: dit is de racefiets onder de hometrainers. De houding is hetzelfde als op een racefiets. De spin fiets is voorzien van een smal zadel en SPD pedalen.

Ergometer hometrainer


Een ergometer is een apparaat waarmee de hoeveelheid arbeid die een lichaam of deel van een lichaam verricht, gemeten kan worden. Met een ergometer kan constant getraind worden met een van tevoren ingesteld vermogen/weerstand. Het vermogen wordt weergegeven in watt. De ergometer-functie heeft overeenkomsten met een heart-rate-control-functie (HRC-functie), omdat ze beiden de weerstand reguleren. Enkel, HRC houdt het vermogen op de ingestelde waarde m.b.v. de hartslag, terwijl de ergometer puur kijkt naar het van tevoren ingestelde vermogen.

Er zijn twee typen ergometers, namelijk een trapfrequentie-afhankelijke en trapfrequentie-onafhankelijke ergometer. Bij een trapfrequentie-afhankelijke ergometer verandert het wattage en dus weerstand op basis van het eigen opgeleverde vermogen, een trapfrequentie-onafhankelijke ergometer blijft dezelfde weerstand geven en het wattage loopt niet verder op naarmate meer inspanning geleverd wordt. Betere ergometers hebben vaak de mogelijkheid om via de computerinterface te switchen van modus en hebben dus beide typen in één gecombineerd.


Vliegwiel van de hometrainer


De massa van het vliegwiel bepaalt gedeeltelijk de fietseigenschappen van een hometrainer. Het gaat te kort door de bocht om te stellen dat een zwaarder vliegwiel beter is en automatisch voor betere eigenschappen zorgt dan een lichter vliegwiel. De trapeigenschappen van de hometrainer worden in grote lijnen bepaald door 2 factoren: gewicht van het vliegwiel en de kwaliteit van het remsysteem. Een lichter vliegwiel gecombineerd met een electromagnetisch inductie remsysteem zal betere eigenschappen hebben dan een model met een zwaar vliegwiel met een kwalitatief minder remsysteem. De swingmassa is de massa welke het vliegwiel generereert als deze draait. Dit is dus iets anders als het eigenlijke gewicht van het vliegwiel. Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt.

Sommige merken leggen nogal erg veel nadruk op het gewicht van het vliegwiel, alsof dit gewicht de enige factor is die bepaald in welke mate een hometrainer soepel trapt. Maar dit is niet de juiste waarheid. De kwaliteit van de hometrainer en de mate waarin deze vloeiend zal trappen (de kinetische energie) hangt van meerdere factoren af. Een echt goede hometrainer, zoals de hometrainers van SOLE fitness en SPIRIT fitness hebben hiervoor een perfecte module ontwikkeld waarbij de volgende factoren perfect op elkaar zijn afgestemd, zodat de meest comfortabele, vloeiende trapbeweging ontstaat: de juiste diameter van de pulleys, de lengte van de aandrijfriem, de spanning op de aandrijfriem en de massa van het vliegwiel. Door deze factoren perfect op elkaar af te stemmen onstaat de beste ervaring die een hometrainer je kan bieden en dat is de kwaliteit van SOLE en SPIRIT fitness. Laat je dus niet misleiden door goedkope merken die met hoge getallen gooien, want dit doen ze maar met één reden: jou misleiden om over te gaan tot een aankoop van een inferieur product. 


Inductie remsysteem - Elektromagnetisch remsysteem


Bij een elektromagnetisch inductie remsysteem word de weerstand bepaald door de magnetische aantrekkingskracht die op het vliegwiel word uitgeoefend (magnetisch remsysteem). De aantrekkingskracht word geregeld door meer of minder stroom door de magneten te laten lopen. De magneten zelf bewegen dus niet. Indien het remsysteem werkt door middel van een elektro magneet, mag het apparaat de naam "ergometer" voeren. De geleverde energie wordt dan uitgedrukt in Watts. Dit is het meest precieze en betrouwbare systeem en word door ons dan ook aangeraden voor de fanatieke sporter. Het is tevens het meest geruisloze systeem.
Doordat deze systemen computergestuurd zijn, kan de sporter zeer exact de gewenste trainingsintensiteit instellen. Doordat de magneten zelf niet bewegen zal het systeem minder snel slijten dan een motor gestuurd remsysteem waarbij de magneten wel bewegen. Doordat de magneet zeer snel en nauwkeurig reageert is deze uitermate geschikt voor traploze hartslag en programma gestuurde training

Magnetisch remsysteem, motor gestuurd.


Bij een magnetisch motorgestuurd remsysteem, word de weerstand aangepast doordat de magneten dichter of verder van het vliegwiel worden bewogen. De weerstand wordt motorisch aangestuurd vanuit de computer. Door het intoetsen van de druk- of tiptoetsen kan je de weerstand aanpassen. Doordat het computergestuurd is, kan je ook vooraf geprogrammeerde intensiteitsprogramma's volgen. De computer stelt de weerstand dan automatisch bij, bijvoorbeeld op basis van je hartslag. Doordat de magneten bewegen, is er meer sprake van slijtage. Dit is een nadeel ten aanzien van een elektromagnetisch aangestuurde hometrainer.

Magnetisch remsysteem, hand gestuurd


Het remprincipe is gelijk aan het motorgestuurde magnetische remsysteem. Het grote verschil is dat je heirbij de weerstand bepaalt door middel van een draaiknop. Het grote nadeel ten aanzien van een motor gestuurd systeem, is dat je geen programma's kan volgen, zoals een hartslag programma.

Remband systeem


Hometrainers met een remband systeem zijn goedkoop. Echter de nadelen wegen volgens ons niet op tegen de prijs. Bij hometrainers met een remband systeem word de weerstand ingsteld door het strakker aantrekken van een remband om het vliegwiel. De trapeigenschappen worden slechter naarmate de weerstand wordt verhoogd. Het trappen gaat niet soepel en daarnaast gaat het trappen ook erg ongelijkmatig (niet vloeiend)

Recumbent hometrainer


Een recumbent hometrainer is in feite een hometrainer in ligfiets uitvoering. Doordat de houding in een recumbent hometrainer minder belastend is voor de gewrichten, raden wij een recumbent trainer aan voor mensen met zwakkere gewrichten of gewrichtsproblemen. Door de houding zullen je benen minder snel vermoeid raken en worden ook de onderste rugspieren geactiveerd.