Het beste voedsel om af te vallen

Het beste voedsel om af te vallen

minuten lezen
In dit artikel zullen we de meest afval vriendelijke voedingsmiddelen voor je op een rijtje zetten. Dit zijn niet zo zeer caloriearme voedingsmiddelen maar gezonde voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen.

Het beste voedsel om af te vallen

Een calorie is een calorie wordt weleens gezegd. Dat mag misschien wel zo zijn in een laboratorium maar voor het menselijk lichaam is dat toch echt niet zo. Verschillende soorten voedsel bewandelen verschillende metabolische paden in je lichaam. Ze hebben een verschillend effect op de hoeveelheid calorieën die je verbrand, je hongergevoel en je hormoonhuishouding. Wil je afvallen dan maakt het wel degelijk uit of je calorieën afkomstig zijn van een patatje of een boerenomelet, ook al geven ze je evenveel calorieën. 

In dit artikel zullen we de meest afval vriendelijke voedingsmiddelen voor je op een rijtje zetten. Dit zijn niet zo zeer caloriearme voedingsmiddelen maar gezonde voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Door je lichaam goed te voeden zal het eerder verzadigd zijn waardoor je minder snel meer zal eten dan je echt nodig hebt.

 

#1: zalm

Zalm is om verschillende redenen gezond en het past in ieder dieet. Of je nu wilt afvallen, spieren wilt kweken of gezond wilt leven.

Zalm is zo goed vanwege de hoogwaardige eiwitten die het bevat. Dit zijn eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten die ook nog eens goed door het lichaam op te nemen zijn. Eiwitten zijn lastig te verteren door het lichaam. Dit is gunstig want je lichaam verbrand calorieën om de eiwitten te kunnen verteren en zodoende wordt je stofwisseling versnelt.

Ook voor het opbouwen van spiermassa zijn hoogwaardige eiwitten essentieel.

Zalm bevat tevens jodium, dit heb je nodig voor een goede werking van je schildklier wat belangrijk is voor een optimale stofwisseling.

Wat betreft de gezondheid is zalm een uitstekkende bron van omega 3 vetzuren. Deze verminderen het risico op hart- en vaatziekte.

 

#2: eieren

Eieren zijn misschien wel de meeste voedzame voeding die er is. Ze zitten werkelijk vol mineralen en vitaminen. Eieren zijn uiteraard een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten die belangrijk zijn als je af wilt vallen. Omdat eiwitten lastig te verteren zijn hou je langer een vol gevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die eieren bij het ontbijt eten gedurende de dag minder calorieën eten omdat ze langer een verzadigd gevoel hebben.

 

#3: groene bladgroente

Als je wilt afvallen dan is het belangrijk dat je een vol gevoel hebt. Als je heel de dag tegen de honger moet vechten dan is het op ten duur niet vol te houden. Een goede manier om te zorgen voor een vol gevoel is door het eten van veel groene bladgroente.

Groene bladgroenten zijn spinazie, sla, andijvie, paksoi en groene kool. Deze zijn rijk aan vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je maag vol komt te zitten. En het mooie is dat ze nauwelijks calorieën bevatten. Groene bladgroenten zijn erg rijk aan vitaminen en mineralen wat er voor zorgt dat je gezond blijft tijdens het afvallen, ondanks het feit dat je minder eet dan normaal gesproken.

 

#4: hüttenkäse

Eiwitten zijn belangrijk om te eten als je af wilt vallen. Kaas is rijk aan hoogwaardige eiwitten maar heeft als nadeel dat het erg calorierijk is omdat het zoveel vetten bevat. Hüttenkäse biedt uitkomst. Deze kaassoort bevat slechts 4 gram vet per 100 gram en minder dan 100kcal terwijl het je lichaam wel voorziet van de nodige aminozuren, vitamine B12 en calcium.

 

#5: chilipeper

Ben je lekker aan het wokken, bak dan wat vaker een chilipepertje mee. Chilipeper bevat een stof die capsaïcine wordt genoemd. Dit is gunstig voor als je af wilt vallen, het zorgt er namelijk voor dat de honger wordt vermindert en het verhoogt je vetverbranding.

 

#6: Griekse yoghurt

Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.

Griekse yoghurt bevat veel meer eiwitten dan gewone yoghurt en je moet de echte Griekse yoghurt hebben en niet de yoghurt Griekse stijl. De yoghurt Griekse stijl bevat minder eiwitten en meer lactose (melksuikers) wat ongunstig is voor als je gewicht wilt verliezen. Vermijd ook Griekse yoghurt met een smaakje, deze zijn gezoet met suiker en hebben meer calorieën.

 

#7: grapefruit

Uit een studie bleek dat mensen die grapefruit aten meer gewicht verloren. De deelnemers aan het onderzoek aten gedurende 12 weken, een half uur voor de maaltijd, een halve grapefruit. Zij vielen 1,5 kilo meer af dan de controle groep die geen grapefruit at. Grapefruit zorgt voor een afname van de insulineweerstand waardoor glucose beter uit de maaltijd opgenomen kan worden. Het lichaam hoeft dan minder insuline aan te maken, dit is gunstig want insuline wordt gezien als het vet opslag hormoon.

 

#8: noten

Noten zijn vet en erg calorierijk. Je zou daarom misschien niet verwachten dat ze je kunnen helpen bij het afvallen. Gelukkig zijn noten ook rijk aan eiwitten en vezels. In combinatie met de (gezonde) vetten zorgt dit voor een groot gevoel van verzadiging. Als tussendoortje zou je bijvoorbeeld een handje noten kunnen nemen. Maak het niet te bont want het blijft calorierijk. Uit onderzoek blijkt dat noten de stofwisseling verbeteren, de bloedglucose stabiel houden en gewichtsverlies bevorderen. Het beste eet je ongebrande noten.

 

#9: quinoa

Quinoa is een mooi alternatief voor rijst. Het bevat veel meer eiwitten dan gewone rijst wat gunstig is. Het is bovendien rijk aan vezels die je een vol gevoel geven. Het belangrijkste voordeel van quinoa ten opzichte van rijst zijn het type koolhydraten die het bevat. Quinoa bevat langzame koolhydraten. Het lichaam heeft veel tijd nodig om dit type complexe koolhydraten af te breken waardoor de glucose langzaam aan het bloed afgegeven wordt. Zo is er minder insuline nodig en kan het lichaam in de vetverbrandingsmodes blijven.

 

#10: Kruisbloemige groenen

Dit zijn groenten zoals bloemkool, broccoli, kool en spuitjes. Deze zijn erg rijk aan vezels wat zorgt voor een vol gevoel. Dit type groenten zijn relatief gezien ook rijk aan eiwitten. De combinatie van vezels, eiwitten en weinig calorieën maken deze groente perfect voor het vullen van je maag als je aan de lijn bent. 

 

 

Geschreven door: Hannah van HappyHealthy.nl

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0