De voordelen van vrije gewichten

De voordelen van vrije gewichten

minuten lezen
Op sommige dagen heb je gewoon even geen zin om een halterstang te gebruiken, het opzetten, verwisselen van de halterschijven, wisselen van schijven etc. kosten tijd en energie, al helemaal als je alleen traint…..maar is dit wel de beste keuze? Ja, krachtapparaten zijn makkelijk, verstel een pin en trainen maar. Maar levert dit wel de beste resultaten op? Kan je wel beter een chest-press op een machine doen puur omdat je geen zin hebt om tijd te steken in het klaarzetten van je halterstang op een Olympische bank bijvoorbeeld?

Vrije gewichten versus krachtapparaten

Op sommige dagen heb je gewoon even geen zin om een halterstang te gebruiken, het opzetten, verwisselen van de halterschijven, wisselen van schijven etc. kosten tijd en energie, al helemaal als je alleen traint…..maar is dit wel de beste keuze? Ja, krachtapparaten zijn makkelijk, verstel een pin en trainen maar. Maar levert dit wel de beste resultaten op? Kan je wel beter een chest-press op een machine doen puur omdat je geen zin hebt om tijd te steken in het klaarzetten van je halterstang op een Olympische bank bijvoorbeeld? Het antwoord is nee: het gebruik van zogenaamde vrije gewichten heeft vele voordelen ten opzichte van machines. We zullen hier de 3 belangrijkste voordelen van het trainen met vrije gewichten (halterstangen, dumbells, kettlebells) bespreken.

De voordelen van vrije gewichten

1. Kracht en balans

 

Onderzoek heeft duidelijk uitgewezen dat de vrije gewichten de gebruiker een superieur niveau van balans en kracht bieden. In een artikel uit 2008 in “The Journal of Strength and Conditioning Research”, onderzocht een studie het verschil in toenames in kracht en balans bij deelnemer waarbij de ene groep de vrije gewichten gebruikte en de andere groep trainde op krachtapparaten. Het resultaat van deze studie was fenomenaal! De studie toonde aan dat de testgroep welke trainde met de vrije gewichten maar liefst 58% meer toename in kracht had dan de groep welke trainde op krachtapparaten. Dat verschil is nog klein vergeleken met de toename in balans: de testgroep met de vrije gewichten had maar liefst 196% meer toename in balans en stabiliteit dan de groep welke trainde op de krachtapparaten.

 

2.Veelzijdigheid en specifieke natuurlijke bewegingen

 

Hoewel zowel oefeningen op krachtapparaten als het uitvoeren van oefeningen met vrije gewichten beide effectief zijn in het vergroten van spierkracht en balans (bij vrije gewichten is dit effect veel groter!), heeft het trainen met de vrije gewichten als extra dimensie: veelzijdigheid en functionele bewegingen. Functionele bewegingen zijn bewegingen welke je in het dagelijks leven ook toe zal passen, zoals het tillen van een boodschappentas, of het optillen van tuintegels bij het leggen van een tegelvloer.

Het grootste voordeel van vrije gewichten, is dat je met een set gewichten in staat bent een enorm groot aantal oefeningen en bewegingen uit te voeren. Met een specifiek krachtapparaat, zoals bijvoorbeeld een peck-deck, kan je slechts 1 oefeningen (beweging) uitvoeren en slechts 1 spier(groep) trainen.

Op een krachtapparaat controleert het apparaat de beweging. Het bewegingspatroon van een krachtapparaat is zeer statisch en onnatuurlijk en het is een beweging welke je in het normale leven ook niet zal maken. Deze wijze van trainen is dus niet functioneel en niet toepasbaar in het echte leven. Met vrije gewichten zal je een natuurlijk beweging maken en je bent vrij om in alle richtingen en dimensies te bewegen, net zoals in het echte leven.

 

3.Higher Energy Output

 

Eén van de beste aspecten van het trainen met vrije gewichten is de extra hoge inspanning die deze wijze van trainen vereist. Wanneer je de vrije gewichten met machines vergelijkt, valt natuurlijk direct op dat de vrije gewichten geen vaste beweging hebben waardoor het lichaam zelf de controle, stabiliteit en coördinatie moet verzorgen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam veel meer spieren en spiergroepen moet activeren om ervoor te zorgen dat de beweging gecontroleerd verloopt. Doordat er meer spieren en spiergroepen worden gebruikt, zal het trainen met vrije gewichten dus meer inspanning vereisen. Dit resulteert in een hogere verbranding.

Met alleen dumbells en halterstangen ben je al in staat een fantastische workout uit te voeren. Voeg hier een trainingsbank en een powerrack aan toe, en je hebt de mogelijkheid een eindeloos aantal oefeningen uit te voeren. Wissel vooral af met de oefeningen zodat je lichaam elke keer verrast wordt, wat resulteert in snellere groei.

 

4. Samenvatting

 

  • Vrije gewichten ontwikkelen sneller kracht en balans
  • Vrije gewichten bieden functionele training
  • Vrije gewichten activeren meer spieren en spiergroepen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »