10 tips voor een gezond lichaam

10 tips voor een gezond lichaam

minuten lezen
Dat een gezond lichaam belangrijk is, dat weet iedereen. Uiteraard is sporten gezond voor je lichaam, maar naast het sporten, zijn er nog meer simpele maatergelen die je kan nemen om ervoor te zorgen dat je lichaam in een optimale staat zal zijn.

Dat een gezond lichaam belangrijk is, dat weet iedereen. Uiteraard is sporten gezond voor je lichaam, maar naast het sporten, zijn er nog meer simpele maatregelen die je kan nemen om ervoor te zorgen dat je lichaam in een optimale staat zal zijn.

Drink veel water

50-75% van ons lichaam bestaat uit water, dit heeft ons lichaam nodig, vooral tijdens de warme zomermaanden. Er zijn tal  van redenen waarom ons lichaam afhankelijk is van water,  chemische en metabolische reacties, het vervoeren van voedingsstoffen, het reguleren van je lichaamstemperatuur en het verwijderen van afval uit ons systeem. We verliezen ook vocht door te zweten en uit te ademen. Vooral tijdens de warme zomermaanden is het belangrijk om genoeg te drinken. Mannen hebben ongeveer 3 liter water per dag nodig, vrouwen 2,2 liter water per dag.

Zorg dat je voldoende slaapt

Zodra het langer licht is gaat de temperatuur omhoog. Dit kan een grote rol spelen in ons slaapritme omdat we moeilijker in slaap komen en hierdoor langzamer herstellen, fysiek en mentaal. Goed slapen zorgt voor fitheid en heeft effect op onze prestaties. Er is gezegd dat volwassenen tussen de 7-8 uur slaap per nacht nodig hebben. Studies hebben ons laten zien dat alles meer of minder dan deze uren ervoor kan zorgen dat iemand minder snel af kan vallen.

Sla nooit je ontbijt over

Veel mensen geloven dat door het ontbijt over te slaan ze sneller afvallen. Dit is alles behalve waar. Als we slapen is ons lichaam nog steeds actief met het verwerken van het voedsel dat we overdag geconsumeerd hebben. Het ontbijt zorgt ervoor dat we nieuwe brandstof binnenkrijgen voor de komende dag. Slaan we dit over dan vertraagd onze stofwisseling en dan verbranden we minder calorieën. Dit kan dan vervolgens weer leiden tot aankomen omdat je later op de dag meer eet.

Pak je vitaminen

We horen het al ons hele leven en dit is niet zonder reden natuurlijk.  Recent onderzoek laat zien dat maar 1 op de 7 mensen 5 stukken fruit of groente per dag eet. Groen en fruit zijn een grote bron van vitaminen en mineralen. Daarnaast zorgen ze voor een gezonde vertering. Belangrijker nog is dat de kans op obesitas door het eten van groenten en fruit aanzienlijk verminderd. Vind je dit toch iets too much? Maak dan een sapje van bijvoorbeeld 3 appels, 3 peren en een hand spinazie. Gebruik hiervoor een sapcentrifuge. Hiermee pak je je vitaminen in 1 glas per dag. Uiteraard kun je dit ook variëren met andere groenten en vruchten.

Zorg ervoor dat je genoeg eet

Wanneer het warmer wordt heeft dit effect op onze eetlust, deze wordt minder zodra de temperatuur stijgt. Minder eten zorgt voor een tragere stofwisseling wat weer kan leiden tot gewichtstoename. Dit is natuurlijk verre van ideaal als je juist probeert af te slanken voor de zomer. Ondanks het warme weer is het dus belangrijk dat je de aanbevolen hoeveelheid calorieën binnen krijgt.

Kijk uit met alcohol

Met een stijgende temperatuur gaan we natuurlijk lekker BBQ-en hierbij hoort natuurlijk de nodige alcohol. Eet vast iets voordat je begint te drinken zodat je een wat voller gevoel hebt waardoor je minder drinkt. We vergeten snel dat alcohol ontzettend veel calorieën bevat en drinken gaat natuurlijk sneller dan eten.

Eet zo min mogelijk suikers

Veel suiker is niet alleen slecht voor je gewicht maar dit kan ook leiden tot hartkwalen. Let er daarom op tijdens het drinken van je koffie of thee dat je het aantal schepjes beperkt tot het minimale.

Ga verleidingen uit de weg

Laat je niet  verleiden door slechte en ongezonde tussendoortjes om de honger te stillen, neem een stuk fruit of drink water. Zorg er ook voor dat je genoeg eet tijdens je eet momenten dit voorkomt na het eten dat je snel weer honger krijgt.

Wissel van vervoer

Is het lekker weer? Pak dan lekker de fiets of ga lopen in plaats van de auto. Fietsen en lopen duurt iets langer maar je bent hierdoor lekker in beweging en je blijft in vorm.

Stel doelen voor jezelf

Geef jezelf doelen om naartoe te werken. Wanneer het mooi weer wordt kun je snel je focus verliezen. Het is heerlijk om lekker te relaxen en te zonnen in de tuin maar dit kan juist weer leiden tot gewichtstoename, en dit is zonde. Ga in plaats daarvan lekker wandelen in het zonnetje, ook heerlijk en een stuk gezonder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »