Informatie over roeimachines


Met een roeimachine kan je goed trainen op conditie en uithoudingsvermogen. Daarnaast is de roeimachine ook erg effectief voor de toename van kracht. Roeien is een erg intensieve work-out voor met name je arm-spieren (biceps), schouderspieren, rugspieren en benen!

Hieronder vindt je tips en informatie welke bruikbaar zijn bij het kiezen van een goede roeitrainer:

Gewicht

Zoals bij alle andere fitnessapparaten geldt, geldt dit ook voor de roeitrainers. Hoe zwaarder het apparaat, des te hoger is de kwaliteit. Het gewicht is een goede indicatie van de degelijkheid van de constructie van de trainer. Een hoger gewicht betekent meer degelijke stalen constructies en minder gebruik van zwakker kunststof

Maximaal gebruikersgewicht

Het maximale gebruikersgewicht is een goede indicatie van de degelijkheid van de roeitrainer. Hoe hoger het toelaatbare gewicht, des te sterker de constructie. Een hoge kwaliteit roeitrainer kan een gebruikergewicht van 150 kilogram aan.

Weerstand-systemen

De weerstand bepaalt de zwaarte van de training. Door het instellen van de weerstand kunt u de zwaarte van de training naar eigen behoefte instellen. Er zijn echter verschillende systemen op de markt, ieder met zijn voor- en nadelen. Deze weerstandsystemen zijn:

Hydraulische weerstand

De weerstand wordt geregeld door hydraulische cilinders die gevuld zijn met gas. Door de stand van deze cilinders aan te passen, kan de weerstand worden aangepast. Het voordeel van dit systeem is dat het goedkoop is. Echter, de nadelen zijn dat de roeibeweging minder soepel zal zijn en dat de weerstanden erg zwaar aan te passen zijn. Wanneer de cilinder defect raakt, zijn de kosten voor herstel doorgaans erg hoog.

Magneetweerstand

Bij een magneet-systeem word de weerstand aangepast door magneten van en naar het vliegwiel toe te laten bewegen of door de sterkte van de magneet aan te passen (elektromagneet). Hierdoor ontstaat een een soort wervelstroom waardoor het vliegwiel zwaarder te draaien zal zijn. Dit uit zich in een hogere weerstand en een zwaardere training. (Voor de diverse typen magneetremsystemen, verwijzen we je naar de informatie over hometrainers-pagina)

Het voordeel is dat de weerstand eenvoudig en vrij aan te passen is. Het gewicht van het vliegwiel is een indicatie voor de kwaliteit van de roeitrainer, maar dit gaat niet altijd op. De kwaliteit word bepaald door het vliegwiel in combinatie met de kwaliteit van het gebruikte remsysteem.

Luchtweerstand

Bij een roeimachine met luchtweerstand systeem, is het apparaat voorzien van een schoepenrad in een behuizing. Door aan de kabels te trekken, zal dit schoepenrad gaan draaien en weerstand van de lucht ondervinden. Hoe harder je trekt, des te harder draait het schoepenrad, des te hoger is de luchtweerstand. Je kan de intensiteit van de training dus aanpassen door harder aan de kabels te trekken. Dit komt overeen met de weerstand die je ook zal voelen bij het roeien met peddels in het water. Het nadeel is alleen dat het vrijwel niet mogelijk is zwaar te trainen op een laag tempo.

Waterweerstand

Bij een machine met waterweerstand, is de behuizing gevuld met water in plaats van lucht. Het principe van de weerstand is echter vergelijkbaar met die van een trainer met luchtweerstand. Hoe meer water in de trommel en des te harder je trekt, des te hoger de weerstand. Dit systeem komt het dichtst in de buurt bij het echte roeien op het water.