Half rack versus full rack (power rack)

Half rack versus full rack (power rack)

minuten lezen
Ben je geïnteresseerd in het opzetten of verbeteren van je homegym? Dan is investeren in een lifting rack een uitstekende manier om dat te doen. Het kiezen van het juiste rack kan echter een uitdaging zijn, vooral als je twijfelt tussen een half rack en een volledig rack, ook wel powerrack of powercage genoemd. Daarom helpen we je graag op weg.

Half rack versus full rack (power rack) - vergelijk van de verschillen in lifting

Ben je geïnteresseerd in het opzetten of verbeteren van je homegym? Dan is investeren in een lifting rack een uitstekende manier om dat te doen. Het kiezen van het juiste rack kan echter een uitdaging zijn, vooral als je twijfelt tussen een half rack en een volledig rack, ook wel powerrack of powercage genoemd. Daarom helpen we je graag op weg.

Een half rack of full rack, wat is beter?

Als je een lifting rack in je homegym of garagegym wilt gaan gebruiken heb je de keuze uit twee verschillende soorten, een half rack of een full rack. Sommige mensen geven de voorkeur aan een half rack vanwege het compacte formaat, terwijl anderen weigeren te trainen op iets minder dan een volledig rack. Maar zijn er nog andere verschillen? Welk rack is beter als je ze met elkaar vergelijkt? We geven je graag wat meer informatie om de keuze eenvoudiger te maken.

Wat is een Half rack?

PT Essentials Half RackOm te bepalen wat beter is voor jouw persoonlijke situatie als je moet kiezen tussen een half rack en een full rack, geven we je eerst een nadere uitleg over wat een half rack is. Simpel gezegd is een half rack een trainingsapparaat dat aanzienlijk compacter is dan een full rack. Het bestaat uit een solide basis met twee metalen bars die met een extra bar aan de bovenkant naar elkaar doorlopen. In de meeste gevallen sluiten die bars aan de bovenzijde aan op een vierde bar, wat zorgt voor extra stabiliteit.

Wanneer je zonder rack gewichten heft in je homegym, gebruik je daar hoogstwaarschijnlijk geen veiligheidsspotter of safety catcher bij. Zo’n spotter vangt je gewichten op als er iets misgaat, waardoor jij als lifter veilig blijft. Een half rack heeft zogenaamde safety catchers aan de voorkant die halters en andere gewichten kunnen opvangen en fungeren zodoende als je eigen persoonlijke spotter. Deze catchers zijn dan ook essentieel om eventuele blessures te voorkomen. Het PT Essentials HR100 Titan Half Rack is bijvoorbeeld uitgerust met deze veiligheidsspotters en is tevens voorzien van plate holders en band pegs om powerbands aan te bevestigen.

Aanbevolen Half Rack-oefeningen

Nu vraag je je misschien af welke soorten oefeningen je kunt uitvoeren met een half rack. Omdat een half rack kleiner is dan een volledig rack, is het niet ontworpen om heel veel oefeningen aan te kunnen. Dit is een van de belangrijkste argumenten voor een full rack als je praat over de keuze tussen een half rack of een full rack.

Een half rack kan voldoende ondersteuning bieden om dingen als lunges en squats met gewichten uit te voeren, evenals bankdrukken en borstdrukken. Hoewel ze dat niet allemaal hebben, zijn er half racks verkrijgbaar inclusief haltersteunen. In andere gevallen zijn deze ondersteuningen een extra optie waarvoor je extra dient te betalen. Een half rack dat alle pro's biedt, is het PT Essentials HR100 Titan Half Rack dat geweldige, stevige safety catchers of veiligheidsspotters biedt, zodat het veilig is om zonder buddy te trainen. Dit half rack is ook uitgerust met plate holders, een pull-up bar en band pegs.

Wat is een full rack, ook wel powerrack of powercage genoemd?

Power rack kopenEn dan is er nog het full rack. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit apparaat voor je homegym of garagegym een compleet formaat in vergelijking met het half rack.

Een full rack, ook wel bekend als een power rack (waardoor dit blog ook een vergelijking tussen een half rack en een power rack is), is een grote kooi die je in je homegym kunt plaatsen. Het bestaat uit een solide metalen basis die meestal vierkant of rechthoekig van vorm is, met vier staven die uit de basis oprijzen en verbindingsstaven aan de bovenkant voor extra stabiliteit.

Deze full racks staan ook bekend als cages (kooien), omdat ze lijken op een kooi voor wilde dieren, alleen zonder de beperkende tralies aan alle kanten.

Als een half rack een goede vervanging is voor een in-gym spotter, dan denken veel bodybuilders dat een full rack nog beter is. Haast je echter nog niet om de winnaar te feliciteren in de wedstrijd half rack vs power rack - beide hebben voor- en nadelen.

Aanbevolen Full Rack-oefeningen

In een full rack kun je eenvoudig iedere willekeurige halterbank plaatsen. Daardoor is deze veel diverser voor wat betreft de oefeningen die je in je homegym kunt uitvoeren dan een half rack. Dit betekent echter niet dat dit trainingsapparaat automatisch wint van een half rack.

Een full rack kan een breed scala aan oefeningen aan en sommige functioneren zelfs als pull up bars. Je zult ook merken dat je een onbeperkt aantal oefeningen voor gewichtstraining tegelijk kunt doen, waaronder deadlifts, barbell-lifts, squats, lunges en meer. De algemene vuistregel is: als je het in een sportschool met een spotter kunt doen, dan kun je het ook in je homegym doen met een full rack.

Een powerrack of full rack dat veel waar voor je geld biedt is de PT Essentials THE BEAST powercage, die je alle kracht en veiligheid geeft die je nodig hebt!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »