Bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur op +31-(0)24-6451309
Levering in Nederland en België
4,8/5 tm-tp
Het succes van plyometrische training

Het succes van plyometrische training

minuten lezen
Plyometrische training, ook wel plyo genoemd, is een intensieve training die zorgt voor een explosieve krachtsopbouw. Plyo werd uitgevonden in de jaren zeventig en was bedoeld om de prestaties van atleten te verbeteren. Bij plyo training gaat het om oefeningen als squat jumps, burpees (squat met push up en sprong), laterale sprongen, klap push-ups en power skips.

Het is bewezen dat deze oefeningen nuttig zijn bij het verbeteren van hoge sprongen - het beïnvloedt hoe hoog iemand vanaf de grond kan springen.

Maar wat is Plyometrisch trainen nu precies, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? Lees verder in ons blog.

Het succes van plyometrische training

Plyometrische training, ook wel plyo genoemd, is een intensieve training die zorgt voor een explosieve krachtsopbouw. Plyo werd uitgevonden in de jaren zeventig en was bedoeld om de prestaties van atleten te verbeteren. Bij plyo training gaat het om oefeningen als squat jumps, burpees (squat met push up en sprong), laterale sprongen, klap push-ups en power skips.

Het is bewezen dat deze oefeningen nuttig zijn bij het verbeteren van hoge sprongen (sprongkracht) - het beïnvloedt hoe hoog iemand vanaf de grond kan springen.

 

Wat Is plyometrische training?

Plyo is een combinatie van cardio- en krachttraining die je explosiviteit verhoogt door het snel strekken en samentrekken van spieren. Het is een hele effectieve manier om spierkracht en snelheid te verbeteren en het helpt om je lichaam strak en in vorm te krijgen. Het verkorten van de tijd tussen het strekken en samentrekken van spieren zorgt ervoor dat iemand sneller en krachtiger wordt.

 

Hoe beoefen je plyo?

Plyo kan een paar keer per week beoefend worden, hoewel er altijd een dag tussen moet zitten zodat je spieren zich kunnen herstellen. De aanbevolen hersteltijd ligt tussen de achtenveertig en tweeënzeventig uur. Het op de juiste manier beoefenen van plyometrische training is belangrijker dan het aantal herhalingen dat gedaan wordt. Het is het best om te beginnen met een aantal sets van minder dan tien herhalingen en dit niveau beetje bij beetje te verhogen. Het is overigens ook belangrijk om dertig tot zestig seconden te rusten voordat je een nieuwe set begint.

 

De voordelen van plyometrische training

De positieve kanten van deze training liggen in het verbeteren van je fysieke snelheid en spierkracht. Ook gebruik je veel verschillende spiergroepen tijdens de volledige explosieve training, verbrandt je lichaam veel calorieën en wordt gewichtsverlies versneld. Plyo verhoogt bovendien de sterkte en elasticiteit van je pezen (bindweefsel tussen spieren en botten) en verlaagt de kans dat ze scheuren. Omdat er veel springwerk aan te pas komt, is het meer een lagere body work-out (benen, billen) dan een hogere body work-out (armen, rug, kern).

 

De nadelen van plyometrische training

De grootste zorg van plyo is het hoge risico op letsel. Let er als beginner dan ook op dat je start met lichte oefeningen en train langzaam door naar een gevorderd niveau. Herhaalde sprongen kunnen bovendien leiden tot gewrichtsschade en vallen kan verwondingen veroorzaken. Heb je een hart aandoening? Beoefen dan geen plyometrische training, omdat het je hartslag flink verhoogt en dat kan schade je hart toebrengen.

 

Tips voor het juist beoefenen van plyo

Het is belangrijk de teen-hiel landing te oefenen bij het landen na een sprong want dat verlaagt de druk op je enkels. Vermijd vooral het verplaatsen van je knieën van de ene naar de andere kant. Dat bemoeilijkt de ondersteuning van je kniegewrichten door omringende spieren. Dit risico kun je wel verminderen door ondersteunende banden voor je knieën en enkels aan te schaffen en door te zorgen voor het juiste schoeisel. Mis overigens nooit een goede warming-up voordat je met plyometrische training begint. De intensiviteit van de training kan behoorlijk wat spierspanning veroorzaken

 

De Plyobox

Veruit de meest populaire vorm van plyometrisch trainen zijn de zogenaamde box jumps op een plyobox. De meest populaire plyobox, de plyobox die je ook bij praktisch iedere crossfit box ziet staan, is de houten plyobox welke voorzien is van 3 zijden van verschillende lengtes, zodat je de hoogte van de box in 3 standen kunt zetten. Wil je zelf zo een super efficient houten plyobox kopen? Bekijk dan snel onze PT Essentials Plyo Power Houten Plyobox.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »